Upcoming Events

In September, Malmo will be hosting the finals of the prestigious European Street Food Awards – now in its third year. So finding a Swedish national champion is MASSIVELY important. Eat and drink at five regional food fights as the best street food vendors in the country showcase their culinary talent – all because they want to win YOUR vote. The jury will be headed up by Erik Brännström, tv star and street food royalty. It’s going to be an amazing race, lasting ALL SUMMER LONG. DO NOT MISS IT!

Bollnäs – 20 Juli
Göteborg – 31 Augusti
Stockholm – 1 September
Helsingborg – 14 Septemer

Årets street food-säsong är just i sin början för den bästa perioden på året.

Svensk street food befinner sig i början av en intressant och händelserik säsong.
Sveriges största street food-tävling under 2019 kommer att genomföras i Göteborg, Helsingborg, Bollnäs, Linköping samt Stockholm,
och är uttagningstävlingarna till finalen av European Street Food Award kommer att genomförs i malmö 27 – 28 september. I finalen är det aktörer från 14 – 15 länder som kommer att vara med och tävla om att bli det bästa street food-köket i Europa i några val utvalda kategorier.

Fjolårets svenska deltagare i European Street Food Award var Matsas Mat som också blev vinnare i en av kategorierna. Sverige fick en vinnare även 2017 i en kategori och det var Heaven Street Food som vann då. Sverige står sig starkt mot den övriga europeiska konkurrensen och självklart finns målsättningen att det blir svenska vinnare även i år, trots att konkurrensen har hårdnat då det är fler länder som deltar i år.

Men hur började allt? Under de senaste 10 åren har street food-kulturen växt till sig riktigt ordentligt och är idag en självklarhet för många. Från att det var grillkiosker som var det närmaste street food man kunde komma så har striden utkämpats mot myndigheter att tillåta street food i en enklare mobil form ute på gator och torg runt om i Sverige.

Vi är inte riktigt i mål ännu, fortfarande så finns det kommuner här och där som funderar hur de ska hantera dessa mobil kök som i och för sig bjuder på riktigt bra mat men där man sätter hårda regler i stället för att prova sig fram och ha en dialog direkt med food trucks-ägarna.

Med tiden har det växt fram aktörer med mat från världens alla hörn som serveras från food trucks, vagnar, mopeder, cyklar och stånd, där food trucksen har blivit det mest förankrade inom den svenska street food-kulturen, och under de 4 senaste åren har det verkligen hänt en massa saker. Street fooden finns nu runt om i hela Sverige. Idag kan man äta bra street food från Hemavan och Luleå i norr till längst ned i Skåne, där många varierade kök har fått ta sin plats och där många serverat den mat var ifrån truckägaren härstammar ifrån. Men det finns även många svenska food trucks-ägare som gör mat från jordens alla hörn. Man skulle faktiskt kunna säga att det finns rätt få som gör svensk street food. Men de som finns är på riktigt hög nivå.

Det finns även många andra att tacka för att street food-kulturen har växt sig stark i vårt avlånga land. Roger Jonsson på företagslotsen i Stockholm som var de som jobbade fram upplägget med några food trucks som blev starten. Sen är det allt från arrangörer, marknader, fastighetsbolag, arenor med flera som också har hjälpt till att möjliggöra att den svenska street food-kulturen har växt.

Så under 5 tävlingsdagar kommer det att utses vem som kommer att representera Sverige i årets upplaga av European Street Food Awards.

20 juli – Bollnäs tillsammans med Långnäsgården och här är aktörer från Uppsala, Dalarna, Gästrikland och hela Norrland välkomna.

31 augusti – Göteborg i samarbete med Street Food GBG och här är det truckar från resten av Bohuslän, Värmland, Västergötland och Dalsland.

1 september – I en av Stockholms coola central belägna innegårdar kommer vi genomföra deltävlingen i Stockholm.

14 September – Helsingborg i samarbete med Helsingborg Stad och gamla Brandstationen där aktörer från Skåne, Blekinge, Småland och Halland är primära områden.

Några viktiga delar för årets tävlande är att

all mat som tillagas ute på plats ska enbart göras genom strömkällor där man inte kopplar in sig på ett befintliga elnät, utan aktörerna ska själva försörja sitt behov av upphettning antingen via gasol, generator eller vedeldad ugn. För det är det som är äkta street food.

Sen kommer vissa aktörer kunna komma från en annan region i fall det är fullt på truckens lokala deltävling. Stockholms deltävling är den enda där det inte kommer att gå att delta från annan ort.

Det är inte enbart food trucks som får ställa upp utan det kan vara vagnar, mopeder, mobila stånd eller cyklar.

Däremot finns det ett krav att du som är med och tävlar ska ha varit ute minst 5 gånger under året och serverat ute på catering, lunchservering, festival eller annan aktivitet. Så det går inte att vara en finkrog som för bara en gång ska vara med och delta. De måste ha ansträngt sig lite mera.

Samtidigt som tävlingen pågår ska det även vara folkfest med musik, aktiviteter och på vissa platser även barhäng. Det gör att våra samarbetspartners är mycket viktiga, allt från lokala arrangörsplatser, till lokala arrangörskoordinatorer till de städer som har valt att vara med och bidra till arrangemangen.

Och det är även anledningen till varför det blir 5 st deltävlingar, att så många aktörer som möjligt ska kunna vara med och delta. Så det inte blir bara en tävling där den geografiska orten blir avgörande för vilka aktörer som kan vara med.

Juryansvarig för dessa uttagningstävlingar kommer Erik Brännström vara.
Erik Brännström är TV-profil och författare till street food boken Street Taste som även är nominerad till världens bästa street food bok och ska avgöras i Hong Kong i juni. Erik har även varit med och tagit fram många street food-recept till olika leverantörer åt restaurangbranschen samt utbildat många leverantörer både i Sverige och utomlands om street food-kulturens utveckling.

Vi är noga med att juryn som deltar ska vara en del av street food, street art, street life-kulturen. Dessutom kommer andra etablerade restauratörer vara med och gästspela under dessa evenemang.

Under denna tävling kommer vi även skapa grunderna till både filminslag och till boken Svensk Street Food. Då vi har ett nära samarbete med TV så kommer en del av materialet komma ut på vissa webTV-stationer. Vi på Boka En Truck och Hitta Trucken känner oss stolta över att tillsammans med de ställen/anläggningar där tävlingarna ska genomföras, sponsorer, städer, lokala arrangörer och nätverk inom street food få genomföra dessa uttagningstävlingar, folkfester och roadshower. Allt för att kora vem som ska representera Sverige i finalen av European Street Food Awards. Vi är även med och arrangerar vilken dansk aktörer som kommer att delta som Danmarks representant till finalen i Malmö i slutet av september.

Med vänlig hälsning,

Walter Carvajal med personal

Djmaleeq- Afrobeat Dance mix Vol 2 2022 Djmaleeq- Afrobeat Dance mix Vol 1 2021 Djmaleeq Mix for Kids Clean Music - Afrobeat Dance mix Vol 2021 Kizz Daniel, Tekno - Buga (Official Lyric Video) Mayorkun & Victony - Holy Father Camidoh - Sugarcane Remix (Feat. King Promise, Mayorkun & Darkoo Djmaleeq Remix 1da Banton - No Wahala Djmaleeq x Renné - Kom Och Dansa FINAL - Master LeoBeatz - Climax (Original Mix) (128 kbps) Fireboy DML Shade Audio 1da Banton - No Wahala Cheese Boy DopeNation - Today Dodo (YANISS Remix) Fireboy DML Ed Sheeran Peru Dj Léo Mix – Forte (Original Mix) Davido, Chris Brown - Blow My Mind (Audio) Snyze - Forta YARD (feat. Black Sherif, Bella Shmurda & Alpha P)